12 oktober Klimaatdag

Op 12 oktober 2020 vindt de eerste Klimaatdag plaats. Dit wordt hét jaarlijkse event van het Klimaatakkoord, voor iedereen die betrokken is bij het klimaatbeleid. De Klimaatdag is ook de aftrap van de Nationale Klimaatweken, die van 12 oktober tot 6 november worden gehouden.

Ed Nijpels
Beeld: ©SER / Branko de Lang
Ed Nijpels: "Hoog tijd om iedereen te betrekken bij de Klimaatdag."

Iedereen wordt uitgenodigd om het podium te pakken. “We staan nog aan het begin om er een goed ‘coronaproof’ event van te maken, maar vinden het wel hoog tijd iedereen er nu al bij te betrekken,” zegt voorzitter Ed Nijpels van het Voortgangsoverleg in een brief aan de partijen binnen het Klimaatakkoord.

Inspireren en debatteren

De Klimaatdag is bedoeld om te inspireren, te activeren, te ontmoeten en te discussiëren. Dat gebeurt online, in fysieke vorm als de coronaregels dit toestaan, of met beide. Nijpels: “Het podium is die dag in ieder geval voor een groot deel van de partijen die betrokken zijn bij het klimaatbeleid. Zij zorgen voor de inhoud, wij faciliteren. Met een webinar, een goede keynote, een online talkshow of op een andere manier.”

Het event zal starten met een plenair programma. Daarna kunnen bezoekers kiezen uit een breed palet van deelsessies en naar believen switchen. De dag eindigt met een plenaire talkshow. Er zal veel gelegenheid zijn voor onderling contact tussen de bezoekers. Ook een energie-innovatiemarkt staat op de verlanglijst.

Nationale Klimaatweken

De Klimaatdag is de aftrap van de Nationale Klimaatweken, die van 12 oktober tot 6 november worden gehouden. Onder het motto ‘Iedereen doet wat’ wil het ministerie van Economische Zaken en Klimaat organisaties helpen om door het hele land, aan een breed publiek te laten zien hoe zij werken aan een fossielvrije samenleving. Dat kan bijvoorbeeld via open dagen, webinars, duurzaamheidsverslagen, debatten, bedrijfsbezoeken of nog andere concepten.  Mensen met vragen en ideeën hierover kunnen terecht bij het ministerie.