Record duurzame stroom door minder vraag en meer zon

Een combinatie van veel zon, stevige wind en afgenomen vraag naar elektriciteit zorgde dat in maart 30 procent van de stroom duurzaam werd opgewekt. Dat is het hoogste percentage ooit. Zonder de lagere vraag door corona zou het op 27,5 procent zijn gekomen. Dit blijkt uit de maandcijfers van Energieopwek.nl.

Beeld: Energieopwek.nl

Het KNMI meldde dat maart zonniger was dan normaal. De zon scheen 182 uur tegen 123 uur gemiddeld. Dit vertaalde zich regelmatig forse pieken van zonnestroom.

Duurzame energie groeit

De totale productie van duurzame energie lag in maart 15 procent hoger dan dezelfde maand het jaar ervoor. Zonnestroom droeg daar flink aan bij. De groei vond elke maand van dit jaar plaats. Januari kende een plus van 6 procent. In februari lag de productie 34 procent hoger dan een jaar ervoor.

Beeld: Energieopwek.nl

Windenergie aan kop

Windenergie leverde in maart de meeste duurzame stroom op. Biomassa kwam op de tweede plaats, gevolgd door zonnestroom. De totale productie van hernieuwbare elektriciteit kwam daarmee op 30 procent. Het Klimaatakkoord streeft naar 70 procent duurzame stroom in 2030.

Beeld: Energieopwek.nl

Alle bronnen

Energieopwek.nl is ontstaan bij het Energieakkoord en is nu onderdeel van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord. Het is een samenwerking met EnTranCe/Hanzehogeschool Groningen, Tennet, Gasunie en Netbeheer Nederland. De site laat actueel zien wat er in Nederland aan duurzame energie wordt opgewekt.

Op Energieopwek zijn alle erkende vormen van hernieuwbare opwekking te volgen. Onder andere de bijdrage van warmtepompen en biomassa waaronder houtstook thuis. Per bron is te zien wat de bijdrage is en ook hoe dit zich verhoudt tot het totaal van de hernieuwbare opwekking. De site heeft tot doel een feitelijk beeld te geven van waar Nederland staat bij de verduurzaming.