Hotel Breeze en gemeente Oostzaan krijgen energieprijs

De EZK Energy Awards 2019 zijn gisteren uitgereikt aan het energieneutrale hotel Breeze en de gemeente Oostzaan. Jaarlijks wordt de prijs van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat uitgereikt aan organisaties die uitblinken in energiebesparing en duurzame energie. Dit jaar was voor het eerst sprake van twee awards.
 

Beeld: ©RVO / RVO
Hotel Breeze krijgt de EZK Award 2019 uitgereikt.

Breeze won in de categorie bedrijven vanwege de grote energiebesparing en inzet van duurzame energie. Robin Boer, directeur van het hotel aan het IJ-meer in Amstrerdam, kreeg de prijs plus € 25.000 vanwege het eigen ‘Earth, Wind & Fire totaalconcept’, ook omdat dat gemakkelijk na te volgen is. Door de natuurlijke ventilatie in termietenheuvels na te bootsen, heeft het hotel een Energie Prestatie Coefficient van 0 en kreeg het een hoog energiecertificaat (Breeam Excellent). Ook andere bedrijven werden genomineerd, zoals Koninklijke Vopak voor het toepassen van zonnefolie en Bosch Beton voor duurzame productie.

Gemeente Oostzaan stimuleert bedrijven om energie te besparen en rapporteert daarover. Van het hele land voldoen bedrijven in de gemeente in Noord-Holland het beste aan de informatieplicht energiebesparing. Volgens wethouder Rosemarijn Dral gebeurde dat door bedrijven al te betrekken voordat de plicht op 1 juni 2019 in werking trad. “Je moet het toch samen doen.”