Architectenbranche ondertekent Klimaatakkoord

Namens de architecten heeft brancheorganisatie BNA het Klimaatakkoord van overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties ondertekend.

Beeld: ©BNA / BNA
Klimaatberaad-voorzitter Ed Nijpels, BNA-voorzitter Francesco Veenstra en BNA-directeur Fred Schoorl.

Belangrijk voor de architecten is dat het Klimaatakkoord afspraken bevat over de gebouwde omgeving: van goed geïsoleerde woningen tot aardgasvrije wijken en goedkoop en slim verbouwen. In 2030 moeten bijvoorbeeld 1,5 miljoen bestaande woningen zijn verduurzaamd.

Hart van de transitie

Namens de BNA tekenden voorzitter Francesco Veenstra en directeur Fred Schoorl, in het bijzijn van Ed Nijpels, voorzitter van het Klimaatberaad. Nijpels is blij dat de BNA aansluit: “Architecten staan in het hart van deze transitie, omdat zij als geen ander bedreven zijn in het integraal nadenken over en ontwerpen van concrete visies. Naast technische innovaties zijn sociale, conceptuele, niet-technologische innovaties nodig die mensen enthousiast maken. Architecten doen dit door slim, creatief en met kwaliteit vorm te geven aan een veiliger, mooier, schoner en aangenamer Nederland.”

BNA-voorzitter Francesco Veenstra vult aan: “Als ontwerpers van de gebouwde omgeving hebben architecten een duidelijke verantwoordelijkheid. Om CO2-neutraal ontwerp als nieuwe norm te bereiken, moeten we passieve ontwerptechnieken, energie-efficiëntiemaatregelen, koolstofreductiestrategieën en hernieuwbare energie in al onze projecten zien toe te passen.”