Hbo’ers maken gedurfde plannen voor aardgasvrije wijk

Een competitie tussen acht teams van voornamelijk hbo’ers heeft gedurfde plannen opgeleverd voor het aardgasvrij maken van een woonwijk in Zoetermeer. De gemeente Zoetermeer gaat mogelijk kijken of het winnende plan uitvoerbaar is. De jury vond het plan in elk geval haalbaar en betaalbaar, en ziet ook voldoende draagvlak.

©Techniek Nederland
Het winnende team op de foto met de organisatie van de Techathon.

Afgelopen week organiseerde de branchevereniging voor  installatiebedrijven Techniek Nederland de eerste zogenoemde ‘Techathon’. Daarin kregen acht teams van hbo’ers, aangevuld met talent van installatiebedrijven en een mbo-student, één dag om een plan te ontwikkelen voor het aardgasvrij maken van Driemanspolder, een wijk in Zoetermeer. De winnende partij, Team Haagse Hogeschool/Heijmans, won met een plan met een warmtenet, in combinatie met warmte-/koudeopslag, centrale warmtepompen, zonnepanelen en gebouwisolatie. In het plan was verder een belangrijke rol weggelegd voor een booster-warmtepompopslag voor warm tapwater. “Het winnende team onderscheidde zich door de nadruk te leggen op een integrale aanpak met veel aandacht voor de acceptatie door bewoners,” aldus het persbericht van Techniek Nederland.

Tina Dijkhuizen van het winnende Team Heijmans – Haagse Hogeschool (HHS) ontving de wisselbeker uit handen van wethouder Jan Iedema van Zoetermeer. De winnaar kreeg € 4000, een trofee en een waterstof-studiereis. En wellicht gaat de gemeente ermee aan de slag.

De jury had een eervolle vermelding voor Team Van Dorp – Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN), met onder andere het idee om bewoners via een online platform de regie te geven over de verduurzaming van hun woning.