Taakgroep Financiering blij met groene obligaties

De Taakgroep Financiering van het Klimaatakkoord verwelkomt de aankondiging van minister Wopke Hoekstra van Financiën van de groene obligatie. “Nederland kan de realisatie van de Klimaatdoelstellingen dichterbij brengen door uitgifte van groene staatsobligaties,” aldus de Taakgroep.

briefjes van 100 euro aan een droogrek met knijpers

Via een brief aan de Tweede Kamer liet minister Hoekstra deze week weten dat de Nederlandse staat in 2019 via groene obligaties geld voor groene projecten gaat lenen. In een reactie zegt de Taakgroep Financiering, een van de centrale taakgroepen binnen het Klimaatakkoord, dat deze ‘green bonds’ de realisatie van de Klimaatdoelstellingen dichterbij brengen. “Enerzijds kan de overheid op effectieve en transparante wijze geld ontsluiten voor klimaatprojecten, anderzijds krijgen beleggers toegang tot laag-risico groene investeringen, in aansluiting op hun ambities.”

Obligaties

Obligaties zijn leningen van investeerders aan de uitgevers van die obligaties. Landen, zoals ook Nederland, lenen op die manier jaarlijks vele miljarden op de kapitaalmarkt om hun balans te financieren. Voor de investeerder is de lening een belegging waarvoor hij rente ontvangt. De lening wordt na verloop van tijd terugbetaald.

Bij groene obligaties leent de staat geld specifiek voor duurzame uitgaven en investeringen van de overheid, zoals voor duurzame energie, het spoornet of het Deltafonds, volgens een internationale standaard. In het kader van de uitvoering van het Klimaatakkoord blijven die investeringen nodig. Het rentepercentage en de termijn waarop groene obligaties worden terugbetaald, zijn nog niet bekend.

Pensioenfondsen

De groene obligaties komen tegemoet aan de behoefte van ‘institutionele’ beleggers zoals de Nederlandse pensioenfondsen, die graag willen investeren in groene projecten. Die kunnen voor groene obligaties nu terecht bij bijvoorbeeld banken en bedrijven, en ook bij landen als België, Frankrijk en Ierland.

Minister Hoekstra nam zijn beslissing op basis van een onderzoek. Dat gaf aan dat tussen 3,5 en 5 miljard euro per jaar aan staatsuitgaven als ‘groen’ kunnen worden aangemerkt. Wereldwijd wordt in 2018 in totaal zo’n € 184 miljard ($210 miljard) aan groene obligaties verwacht. Nederland is naar verwachting het eerste land met een triple-A-rating—de hoogste kredietwaardigheid—dat een groene staatsobligatie uitgeeft