13 oktober Webinar 13 oktober: EU legt de lat hoger

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Webinar

Zie hieronder voor de in dit webinar gebruikte documenten.

(Vanmiddag komt de opname online).

Zet in mijn agenda

Het nieuwe Europese klimaatplan Fit for 55 legt de lat voor CO2-uitstootreductie hoger. Voor de sectoren die niet onder het Europese handelssysteem ETS vallen, gaat het doel voor 2030 omhoog van 36 naar 48 procent minder uitstoot ten opzichte van 2005. Daarover gaat deze nieuwe talkshow van het Voortgangsoverleg Klimaatakkoord.

Beeld: Klimaatakkoord.nl

ESR

Onder leiding van Ed Nijpels bespreken we wat dit verhoogde doel betekent voor de gebouwde omgeving, de mobiliteit en de landbouw, de sectoren die vallen onder de zogenoemde ESR (Effort Sharing Regulation. We kijken hoe dit in het huidige Klimaatakkoord past. Ook proberen we het zo concreet mogelijk te maken wat zo’n hoger doel voor de diverse sectoren betekent.

Michiel Hekkenberg (PBL) houdt een presentatie over het Fit-for-55-pakket.

Frans Rooijers zal verwijzen naar drie specifieke adviezen van het Klimaatcrisis Beleid Team (KBT) over mobiliteit, gebouwde omgeving en landbouw.

Er is ook een reactie van de milieuorganisaties op het EU-klimaatpakket.

Gasten

Op dit webinar zijn de gasten:

  • Frans Rooijers, oprichter Klimaatcrisis Beleids Team (KBT) en directeur CE-Delft. Frans Rooijers heeft jarenlange ervaring op het gebied van energiebesparing en de elektriciteitsvoorziening. Hij heeft veel deskundigheid over het overheidsinstrumentarium gericht op energiebesparing en schone energie.
  • Sanne de Boer, energietransitie-analist Rabobank. Sanne de  Boer werkt al 10 jaar aan vraagstukken rondom de energietransitie. Sinds dit jaar doet ze dit als energietransitie-analist voor de onderzoeksafdeling van Rabobank. Tevens is ze auteur van het boek 'De energietransitie uitgelegd'.
  • Peter de Jong, programmaleider Energie bij Natuur en Milieu. Peter de Jong houdt zich bij Natuur en Milieu bezig met de Europese  Green Deal en het Fit for 55 pakket. Als programmaleider Duurzame Energieproductie is hij actief betrokken bij de uitvoering van het Klimaatakkoord. Peter studeerde af als ingenieur aan de TU Delft en werkt inmiddels ruim 7 jaar bij de milieuorganisatie
  • Michel Hekkenberg, senior onderzoeker PBL (Planbureau voor de Leefomgeving). Michiel Hekkenberg is senior onderzoeker nationaal klimaatbeleid bij PBL en projectleider van de recente PBL-studie 'Nederland fit for 55?' over de gevolgen van het Fit for 55 pakket voor Nederland.
  • Niels  Kastelein, directeur Klimaat van het ministerie Economische Zaken en Klimaat (EZK). Daarvoor had hij andere hoge functies binnen de overheid. Voor hij bij de Rijksoverheid begon was hij onder andere consultant bij Berenschot. Hij studeerde bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterda.

Aanmelden

Je kunt je nu aanmelden voor dit online webinar. Dan krijg je daags voor het webinar een link toegestuurd.